آموزش تندخوانی

آموزش تندخوانی + مینی دوره مشاوره تحصیلی

تندخوانی برای کنکور یکی از مهم ترین سر فصل ها در بحث مطالعه ی دروس است که متاسفانه بسیاری از دانش آموزان به این موضوع مهم بی توجه هستند در این مقاله مزایای تندخوانی و روش های بالابردن سرعت مطالعه و اشتباهاتی که شما هنگام مطالعه انجام می دهید را برای شما عزیزان خواهیم گفت .

یکی از اشتباهات بسیار مهم که شما هنگام مطالعه انجام می دهید بحث حواس پرتی و عدم تمرکز است که اصولا به خاطر تلفن همراه و شبکه های اجتماعی است که شما در هنگام مطالعه گوشی را به داخل اتاق می برید و دائم فکر و ذهن شما درگیر آن است و پیشنهاد من این است که اگر هم با گوشی فیلم های آموزشی تماشا می کنید بعد از تمام شدن فیلم ، گوشی را در حالت پرواز قرار دهید و آن را داخل کمد بگذارید

نکته بعد در مورد خوراکی خوردن موقع مطالعه است که بعضی دانش آموزان زمانی که می خواهند درس بخوانند کلی خوراکی با خود به داخل اتاق می برند و شروع به خوردن می کنند و غافل از این که این کار صدمه جدی به مطالعه شما می زند و باعث می شود تمرکزتان به کلی از بین برود و در این حال تندخوانی معنایی ندارد.

و اما باور غلطی که در مورد تندخوانی مطرح است این است که شما هر چه قدر سرعت مطالعه بیشتری داشته  باشید درک مفاهیم پایین تری دارید و عمق مطالب را متوجه نمی شوید که این باور بسیار غلطی است و در واقع این موضوع بر عکس است هر چه قدر سرعت بیشتر باشد درک مطلب هم ساده تر و سریع تر می شود و شما درک بهتری از مطالب خواهید داشت.

باور غلطی که در موضوع تندخوانی است که می گوید هر چه قدر سریع تر بخوانیم تمرکز ما پایین تر می آید و در مورد این موضوع باید بگویم زمانی که ما سرعتمان در مطالعه را افزایش می دهیم انگیزه و علاقه بیشتری برای خواندن آن مطلب پیدا می کنیم و این باعث می شود که بی حوصله و خسته نشویم و به موضوعات دیگر (غیر درسی) فکر کنیم.

اگر شما بتوانید مطالب را سریع تر بخوانید و بهتر درک کنید باعث بالا رفتن انگیزه برای خواندن درس و یا مطالعه کتاب های دیگر می شود و اگر این مهارت در جامعه گسترش پیدا کند ، کتاب خوانی هم بسیار بیشتر میشود و افراد علاقه مند به مطالعه می شوند.

 

چرا تندخوانی ؟

1. مطالب بیشتری می توانیم در یک زمان یاد بگیریم

2. درک و عمق مطلب را بهتر متوجه می شویم

3. سرعت عمل بالاتری پیدا می کنیم

4. بی حوصله و کسل از مطالعه نمی شویم

5. بالا رفتن اعتماد به نفس

6. قدرت رویارویی بیشتری با مسائل پیدا می کنیم.

7. بالا رفتن علاقه و انگیزه

تندخوانی برای کنکور

اولین نکته و مهم ترین نکته در تندخوانی این است که با صدای بلند متن را نخوانیم چون این کار سرعت مطالعه ما را به شدت پایین می آورد (حتی زیر لب هم تکرار نکنید) 

نکته بعدی در مورد تندخوانی این است که بعضی دانش آموزان در هنگام مطالعه عادت کرده اند که هر چند دقیقه یک بار به ساعت نگاه نکنند  و یا موقع مطالعه که روی صندلی نشسته اند پاهای خود را تند تند تکان می دهند و این کار های اضافه تاثیر بسیار مفی در سرعت مطالعه ما دارد.

موضوع دیگر خواندن تک به تک کلمات است یعنی دانش آموز زمانی که شروه به خواندن مطلب می کند تک تک کلمات را می خواند و حتی بعضی از کلمات را چند بار چند بار که این تقریبا 50 درصد سرعت مطالعه شما را کاهش می دهد و باید این نکته را در تندخوانی رعایت کنید که چند کلمه را با هم بخوانید و یا عبارت خوانی کنید (چند کلمه با هم را بخوانید) و این کار به مرور سرعت شما را در مطالعه به شدت افزایش می دهد و باعث می شود که این تکنیک در ذهن شما تثبیت بشود و شما بعد از گذشت چند وقت متن ها را که می خوانید فقط به کلمات و نکات کلیدی آن مطلب توجه کنید و به حرف های اضافه توجه ی نداشته باشید.

و اما اشتباه رایج دانش آموزان که در دیگر مقالات به آن ها اشاره کردم این است که دانش آموز از همان اول مطالعه شروع به یادداشت تمامی مطالب و نکات می کند و بار ها گفته ام که نکته برداری برای مرحله اول مطالعه نیست و شما باید بگذارید که مطالب برای شما تا حدودی تثبیت بشود و چند تا تست حل کنید و بعد به سراغ نکته برداری بروید و اگر هم نکته همی در کتابتان می بینید لازم نیست تمام آن ها را یادداشت کنید بلکه می توانید فقط آن را هایلایت کنید.

برای یادگیری بهتر مطالب پیشنهاد می کنم مقاله حفظ سریع درس را مطالعه نمایید.

نکته بعد بررسی عنوان های درسی است که می خواهید آن را مطالعه نمایید ، باید دقیق بررسی کنید وبرای خود یک جا یادداشت نمایید که در آخر این درس به چه اطلاعاتی دست پیدا خواهید کرد (خیلی هم نمی خواهد وسواس به خرج دهید فقط از روی عنوان ها اهداف را مشخص کنید فقط در حدی که ذهنتان را آن موضوع آشنایی نسبی پیدا کند و هنگام مطالعه سریع تر پردازش کند )

از وسواس مطالعاتی به شدت دوری کنید و با رعایت مراحل مطالعه درس دیگر نگران نباشید و دائما فکر نکنید که مطالب از یادم رفته حالا چیکار کنم 

بسیاری از این افکار حقیقت ندارند و البته این نکته را هم باید به شما گوشزد کنم که یک بار خواندن یک مطلب به معنای این نیست که تا آخر عمر این مطلب در ذهن شما خواهد ماند بلکه شما باید در بازه های مشخص این مطالب را مرور و تکرار کنید تا کاملا در ذهن شما تثبیت شود و این بازه ها بهتر است هفتگی ، ماهانه و شش ماهه باشد که به خوبی مطالب را به خاطر بسپارید و در این زمان هم از تکنیک های تندخوانی غافل نشوید.

 

تکنیک های تندخوانی

در این بخش چند تکنیک ساده برای تندخوانی را برای شما عزیزان خواهم گفت تا بتوانید به شکل قابل قبولی سرعت مطالعه خود را بالا ببرید

اولین قدم این است که سرعت مطالعه خود را بسنجید که برای این کار چند خط از یک کتاب را در نظر بگیرید و سپس تعداد کلمات در یک خط را بشمارید و سپس ضرب در تعداد خط ها کنید و سپس با استفاده از موبایلتان زمان خواندن این خط ها را اندازه بگیرید و سپس با استفاده از این فرمول محاسبه کنید :

مدت زمان خواندن (ثانیه) ضرب در شصت و تقسیم بر تعداد کلمات خوانده شده که 200 کلمه در دقیقه حالت ساده و عادی است و 350 حالت متوسط است و 600 حالت حرفه ای است.

قدم دوم شاید کمی در اوایل کار سخت باشد و به این گونه است که متن هایی را که می خوانید به هیچ عنوان به عقب بر نگردید و یا روی یک کلمه گیر نکنید و سعی کنید تمام تمرکزتان روی مطالعه که انجام می دهید باشد و مقاله افزایش تمرکز را مطالعه نمایید.

قدم سوم استفاده از یک قلم است که با استفاده از آن خط ها را دنبال کنید و این کار باعث می شود سرعتتان در اوایل کار افزایش داشته باشد.

قدم چهارم برنامه ریزی است : اگر شما می خواهید سرعت مطالعه بالایی داشته باشید باید هر روز زمانی را برای این کار اختصاص دهید.

قدم چهارم استفاده از کتاب هایی است که شما به آن ها علاقه دارید و متن آن برای شما سخت و دشوار نیست و قابل فهم است و می توانید از مجله ها و مقالاتی که برای شما جذاب هستند شروع کنید.

قدم پنجم تندخوانی دنبال کلمه ای در یک صفحه بگردید و مثلا می توانید به اعضای خانواده تان بگویید که یک کلمه را در یک صفحه انتخاب کنند تا شما دنبال آن بگردید و این کار برای بالا بردن دقت شما هم بسیار مفید و کاربردی است.

قدم ششم استفاده از موسیقی های آرامش بخش است که باعث بالا رفتن تمرکز شما درهنگام مطالعه می شود.

قدم هفتم مکث نداشتن بین کلمات و زیر لب خواندن است که به شدت سرعت شما را پایین می آورد.

قدم هشتم استراحت را فراموش نکنید : بعضی از دانش آموزان ، سه چهار ساعت را به صورت پیوسته برای یک درس زمان می گذارند و هیچ استراحتی در آن بین انجام نمی دهند و این کار باعث خستگی مغز و کاهش تمرکز و بازدهی شما می شود. 

در این دوره علاوه بر مهارت تندخوانی و تکنیک هایی که شما عزیزان باید رعایت کنید تا سرعت مطالعه خود را بالا ببرید ، دوره هدف گذاری ، محیط مطالعه ، تمرکز و مدیریت استرس هم قرار داده شده است تا شما عزیزان با روش های مطالعه اصولی آشنا شوید و آن ها را در مطالعات خود رعایت کنید و بازدهی خود را چندین برابر کنید.

علیرضا ابری

علیرضا ابری

مشاور ارشد گروه ماترو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *