مدیریت امتحان

هنر آزمون دادن

برای موفقیت در آزمون های تستی و کسب درصد های بالا نیازمند آگاهی از ساختار و شاکله آزمون های تستی هستیم . آزمون های تستی ساختار متفاوت تری نسبت به امتحانات تشریحی دارد و تفاوت های آشکاری بین آن ها وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم . در امتحانات تشریحی بررسی و تحلیل کردن هر سوال نمره اساسی را به خود اختصاص می دهد در صورتی که در آزمون های تستی بررسی و تحلیل سوال هیچ بارمی ندارد و تمام نمره متعلق به جواب آخر است که باید آن گزینه را به عنوان جواب مسئله انتخاب کنید . در امتحانات تشریحی سوال ها بر اساس درجه سختی ، بارم بیشتری به خود اختصاص می دهند و سوال های سخت دارای نمره بیشتری هستند ، اما در آزمون های تستی بارم تمام سوالات باهم برابر است و هیچ تفاوتی در بارم یک سوال سخت و یک سوال آسان نیست . با اتکا به همین موضوع در آزمون های تستی باید اولویت را به حل سوال های آسان و با الگوریتم ساده اختصاص دهیم و در گام بعد به سراغ حل سوالات پیچیده تر برویم . بنابراین لازم است که برای حل سوالات ، اولویت بندی داشته باشیم . برای مشخص کردن ترتیب پاسخ دادن به سوال های هر درس از این روش استفاده می کنیم .

 مرحله اول : چشم خود را به روی سوالات سُر می دهیم و خیلی سریع متن سوال ها را اسکن می کنیم . از فکر کردن به روی سوالات و خواندن کلمه به کلمه متن سوال پرهیز می کنیم ، چرا که زمان ما محدود است و این کار باید کمتر از ۲ دقیقه از ما زمان بگیرد . مرحله دوم : بعد از خواندن اجمالی و اسکن کردن متن سوالات باید آن ها را با طی کردن ۳ گام زیر مارک دار کنیم . توجه داشته باشیم که این مرحله ام نباید زمان زیادی از ما بگیرد .

 گام اول : کنار سوالاتی که الگوریتم حل آن ها را بلدیم + حل آن ها زمان کمی از ما می گیرد ، ✓ می گذاریم . گام دوم: کنار سوالاتی که الگوریتم حل آن ها را بلدیم + حل آن ها زمان زیادی از ما می‌گیرد ، ✓✓ بگذاریم . گام سوم : کنار سوالاتی که الگوریتم حل آن ها پیچیده است + حل آن ها زمان زیادی از ما می گیرد ، ✓✓✓ می گذاریم . بعد از اتمام دو مرحله ، ابتدا به سراغ حل سوالاتی که کنارشان✓ دارند می رویم ، بعد از آن به حل سوالاتی که کنارشان ✓✓ می پردازیم ، و در انتها نیز به سراغ  سوالاتی که کنارشان✓✓✓ هست می رویم . 

در امتحانات تشریحی ما در بازه زمانی حدوداً یک ساعت تا یک ساعت و نیم به سوالات برگرفته شده از یک کتاب پاسخ می دهیم . اما در آزمون های تستی ما باید به سوالات برگرفته شده از چند کتاب ، در بخش های مختلف پاسخ دهیم . 3 نکته اساسی که در دل موضوع قرار دارد که باید در روز آزمون رعایت کنیم نکته اول : با توجه به تنوع دروس باید در دوره آماده شدن برای آزمون ، به تمام دروس توجه کنیم و هر درس را با روش مطالعه مختص خود بخوانیم و برای مطالعه تمام درس ها زمان کافی اختصاص دهیم . از حذف کردن یک درس و اختصاص دادن زمان آن به درس دیگر پرهیز کنیم و در روز آزمون نیز به تمام دروس پاسخ دهیم و درسی را حذف نکنیم . نکته دوم : با توجه به تنوع دروس و تعداد سوالات بالا ، باید انرژی و پتانسیل خود را در طول آزمون مدیریت کنیم . مدیریت کردن انرژی یکی از موضوعات بسیار مهمی است که اگر به آن بی توجهی کنیم بهره وری و سرعت حل مسئله ما افت شدیدی خواهد کرد . در راستای تحقق این موضوع در روز آزمون باید با خودمان نوشیدنی حاوی قند طبیعی مانند آب میوه و مواد غذایی کم حجم مانند کیک را همراه داشته باشیم که اگر قند خون ما افت کرد یا ضعف کردیم عملکرد ما مختل نشود . نکته سوم : با توجه به حجم مطالب نسبتاً زیاد آزمون ، که برگرفته شده از دروس مختلف است ، امکان دارد که با تداخل اطلاعات مواجه شویم . برای رهایی از این موضوع حتماً باید داده های هر سوال را کامل به روی کاغذ تحلیل کنیم تا جواب سوال را به دست آوریم ‌. حتماً باید دست به قلم شویم و هر گزینه را زیر ذره بین قرار دهیم . در امتحانات تشریحی با اشتباه پاسخ دادن به یک سوال نمره ای از ما کم نمی شود و فقط نمره آن سوال را کسب نمی کنیم . اما آزمون های تستی نمره منفی دارند . در آزمون های تستی هر 3 سوالی که به آن اشتباه پاسخ دهیم ، یک سوال صحیح ما را از بین می برد . با توجه به نمره منفی در آزمون های تستی باید دو نکته زیر را رعایت کنیم .  نکته اول : به هیچ عنوان به صورت شانسی و تصادفی گزینه ای را انتخاب نکنیم . گزینه ای را انتخاب کنیم که سوالش را کامل تجزیه تحلیل کرده ایم و به درستی آن گزینه ایمان داریم . با طناب پوسیده احتمال به چاه نرویم . با ۳ پاسخ نادرست ؛ یک پاسخ درست ما ، که با تمام وجود برای حل آن سوال زحمت کشیدیم از بین می رود.

امیر محمد محمدی لیلستانی

امیر محمد محمدی لیلستانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *