اختلال کمبود توجه و بیش فعالی یا ADHD چیست ؟
- دی 26, 1402
- گروه مشاوره ماترو
- 0
اختلال کمبود توجه و بیش فعالی یا ADHD چیست ؟
ADHD مخفف Attention Deficit Hyperactivity Disorder است که به معنی اختلال کمبود توجه و بیش فعالی است. این اختلال عموما در کودکان شروع میشود و ممکن است تا بزرگسالی ادامه داشته باشد. علائم شامل کمبود توجه، بیش فعالی و افزایش حرکت، عدم توانایی در نظمدادن و تنظیم رفتار، ناپایداری در احساسات و رفتار و مشکلات در ارتباط با دیگران باشد. دانش آموزان عزیز باید این نکته را توجه داشته باشند که داشتن یک یا دو علامت، نشانه 100 درصدی برای یک اختلال نیست و باید با مصاحبه و انجام تست به وجود یا عدم وجود یک اختلال در یک فرد پی برد.
این اختلال دو عامل دارد :
۱_ژنتیکی
۲_ محیطی : شایع ترین ویژگی اختلال ای دی اچ دی عدم تمرکز می باشد ، اما باید توجه داشت که هر عدم تمرکزی نشان از داشتن ای دی اچ دی نیست و ممکن است دلائل دیگری داشته باشد که جلوتر به چند نمونه از آنها اشاره می کنیم ؛
برای مثال ؛ سرزنش کردن : بعضی وقت ها سرزنش باعث عدم تمرکز می شود و یا اهمال کاری ممکن است موجب عدم تمرکز شود ، یعنی شخصی که فکر می کند دچار اختلال ای دی اچ دی است ممکن است فقط به اهمال کاری دچار باشد، برای جلوگیری از اهمال کاری، میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید :
1. تعیین اولویتها : مشخص کردن اولویتها به شما کمک میکند تا کارهای مهم و ضروری را اولویت قرار دهید.
2. تعیین وقت برای اتمام کارها : تعیین مهلتهای مشخص برای انجام کارها، به شما کمک میکند تا به موقع و به شکل منظم کارهای خود را انجام دهید.
3. استفاده از یادآورها: استفاده از یادآورهای موبایل، تقویم یا لیست کارهای روزانه به شما کمک میکند تا همواره به یاد داشته باشید که چه کارهایی را باید انجام دهید.
4. انجام کارها به صورت گروهی: در صورتی که کارهای زیادی دارید، میتوانید آنها را به صورت گروهی انجام دهید.
5. تمرین تمرکز: تمرین تمرکز و تمرینهای مرتبط با آن، به شما کمک میکند تا کارهای خود را با تمرکز بیشتری انجام دهید.
اکنون آموختیم که هر عدم تمرکزی نشان از ای دی اچ دی نیست و مشکل عدم تمرکز میتواند ریشه در موضوعات دیگری داشته باشد.
اما چگونه تمرکز خود را افزایش دهیم و از شر مشکل عدم تمرکز خلاص شویم؟! در اینجا چند راهکار مفید و کاربردی را برای افزایش تمرکز به شما ارائه می دهیم؛
1. مدیتیشن: مدیتیشن به شما کمک می کند تا ذهن خود را خلوت کرده و تمرکز خود را افزایش دهید.
2. تغذیه سالم: مصرف غذاهای سالم و متنوع، افزایش تمرکز شما را تسهیل میبخشد.
3. ورزش: ورزش های سبک مانند پیاده روی، دویدن و یوگا به شما کمک می کند که بهترین حالت فیزیکی خود را داشته باشید و تمرکز خود را افزایش دهید.
4. خواب کافی: خواب کافی به شما کمک می کند تا بدن خود را بازسازی کنید و تمرکز خود را افزایش دهید.
5. ایجاد فضای مناسب : ایجاد فضای مناسب برای کار، افزایش تمرکز شما را تسهیل میبخشد . برای مثال : حذف موانع صوتی، استفاده از نور مناسب و دسترسی به ابزار کار مناسب. 6. برنامه ریزی: برنامه ریزی موثر به شما کمک می کند تا بهترین استفاده را از زمان خود ببرید. بخاطر داشته باشید که یکی از مهم ترین عواملی که باعث کاهش تمرکز شما می شود خستگی و کاهش انرژی بدن است، البته که برای این مشکل نیز راهکار هایی وجود دارد با ما همراه باشید که در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت؛
راهکار هایی برای افزایش انرژی : 1. تغذیه سالم 2. ورزش 3. خواب کافی 4. مدیریت استرس
5. آب کافی بنوشید: مصرف آب کافی به شما کمک می کند تا بدن خود را هیدراته کنید و انرژی خود را حفظ کنید.
6.زمان هایی را صرفا به استراحت و تفریح اختصاص دهید . موضوع دیگری که برای رهایی از عدم تمرکز نیاز است که به آن توجه داشته باشید و به عنوان آخرین موضوع در این مقاله بیان می شود، خود آگاهی است . افزایش خودآگاهی، میتواند به شما کمک کند تا بهترین تصمیمات را برای زندگی خود بگیرید و بهترین نتیجه را برای خود بدست آورید. برخی از راههای افزایش خودآگاهی عبارتند از:
1. مدیتیشن: مدیتیشن به شما کمک میکند تا به دقت به تجربه های خود توجه کنید و از طریق تمرکز بر روی نفس خود، به افزایش خود آگاهی بپردازید.
2. یادگیری: یادگیری در مورد موضوعات مختلف، به شما کمک میکند تا دانش خود را افزایش دهید و بهترین تصمیمات را برای زندگی خود بگیرید.
3. خودمراقبتی: با انجام فعالیتهایی مانند ماساژ، یوگا، پوشیدن لباسهای راحت و تغذیه سالم، به خودمراقبتی بپردازید.
4. تمرینات تفکر: تمرینات تفکر مانند تفکر مثبت، تمرینات تمرکز و تمرینات تصویرسازی، به شما کمک میکند تا بهترین تصمیمات را برای زندگی خود بگیرید.
5. مطالعه : خواندن کتاب های دلخواه
6. گفتگو با دیگران: گفتگو با دیگران و شنیدن نظرات آنها، به افزایش خودآگاهی شما کمک می کند.
اکثر دانش آموزان به اشتباه فکر می کنند دچار این اختلال هستند و ما در این مقاله سعی کردیم با راه کارهایی ، یک سری علامت هایی که ممکن است شبیه علامت های ADHD باشد را برای شما حل کنیم و باز هم تاکید می کنم که تشخیص این اختلال حتما باید با متخصص این حوزه (تست و مصاحبه) باشد.